
Pierzga pszczela – 7 ciekawostek
#jesieńzmiódodkulmy

- pierzga jest jedynym białkowym pożywieniem młodych pszczół! Jest niezastąpionym źródłem substancji odżywczych niezbędnych do wytwarzania mleczka pszczelego przez pszczoły karmicielki (najwięcej pierzgi spożywają młode pszczoły – pomiędzy 4 a 9 dniem życia)
- do wykarmienia 10 pszczół rodzina przeznacza średnio 1,5g pierzgi, co w skali całej rodziny pszczelej wynosi od 16 do 18kg pierzgi w ciągu roku
- zawiera te same główne składniki co pyłek pszczeli, ale w innych proporcjach
- jest łatwiej przyswajalna niż pyłek
- ma działanie immunostymulacyjne (ładne słowo)
- pierzga w porównaniu do pyłku ma więcej węglowodanów (o 58,4%), wolnych aminokwasów (o 55%), kwasu mlekowego (o 233,3%), oraz mikroelementów (o 32,2%)
- zawiera natomiast mniej białka (o 11,4%), substancji lipidowych (o 66,7%) i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) (o 14,6%). Charakteryzuje się też mniejszym odczynem PH niż pyłek (o 13%).
Pierzgę kupisz w naszym sklepie – klik.