
Chrupiące batony miodowe
Batony zbożowe w starym stylu, idealne jako dodatek do śniadania lub postawa II śniadania albo podwieczorku. Niezbyt słodkie, za to zdrowe i sycące.
Składniki:
✔️ 155g płatków owsianych górskich
✔️ 100g orzechów laskowych (najlepiej bez skórki) lub włoskich, posiekanych
✔️ 50g migdałów w płatkach
✔️ 45g wiórków kokosowych
✔️ 20g sezamu
✔️ 160g miodu leśnego (KUPISZ TUTAJ - KLIK)
✔️ 40g cukru brązowego
✔️ 30g masła + 1 łyżeczka do wysmarowania blachy
✔️ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
✔️ ¼ łyżeczki soli
✔️ 140g suszonych owoców (np. rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek), posiekanych

Potrzebne utensylia kuchenne: blacha, papier do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 175°C, bez termoobiegu. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
Rozłóż płatki owsiane, orzechy i migdały równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 5-6 minut. Wstawić do piekarnika i opiekać przez 7 minut. Dodaj wiórki kokosowe i sezam, wymieszaj dokładnie i wstaw powrotem do piekarnika na około 5 minut – zaglądaj regularnie, nie mają się spalić.
W międzyczasie w rondelku umieść miód, cukier, masło, wanilię (ekstrakt lub ziarenka) i sól, podgrzewaj na średnim ogniu i mieszaj do połączenia. Następnie zestaw z ognia.
W misce umieść zawartość blachy i rondelka, dodaj suszone owoce i wymieszaj. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150’C.

Wysmaruj blaszkę (np. 20x30cm lub 28x22cm, albo podobnych rozmiarów) odrobiną tłuszczu, a następnie wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż mieszaninę do blachy, wyrównaj lekko uklepując. Piecz około 20-22minut, aż wierzch się zezłoci. Wystudź w blaszce (ważne!), a następnie pokrój na 10 lub więcej batonów.
Gotowe chrupiące batony miodowe można przechowywać około tygodnia w szczelnym pojemniku.

przepis przygotowany przez Laurę Osękę.