
Batony zbożowe w starym stylu, idealne jako dodatek do śniadania lub postawa II śniadania albo podwieczorku. Niezbyt słodkie, za to zdrowe i sycące.
Składniki:
- 155g płatków owsianych górskich
- 100g orzechów laskowych (najlepiej bez skórki) lub włoskich, posiekanych
- 50g migdałów w płatkach
- 45g wiórków kokosowych
- 20g sezamu
- 160g miodu leśnego (KUPISZ TUTAJ - KLIK: LEŚNY)
- 40g cukru brązowego
- 30g masła + 1 łyżeczka do wysmarowania blachy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
- ¼ łyżeczki soli
- 140g suszonych owoców (np. rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek), posiekanych
Potrzebne utensylia kuchenne: blacha, papier do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 175°C, bez termoobiegu. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
Rozłóż płatki owsiane, orzechy i migdały równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 5-6 minut. Dodaj wiórki kokosowe i sezam, wymieszaj dokładnie i wstaw powrotem do piekarnika na około 5 minut – zaglądaj regularnie, nie mają się spalić.
W międzyczasie w rondelku umieść miód, cukier, masło, wanilię (ekstrakt lub ziarenka) i sól, podgrzewaj na średnim ogniu i mieszaj do połączenia. Następnie zestaw z ognia.
W misce umieść zawartość blachy i rondelka, dodaj suszone owoce i wymieszaj. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150°C.
Wysmaruj blaszkę (np. 20x30cm lub 28x22cm, albo podobnych rozmiarów) odrobiną tłuszczu, a następnie wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż mieszaninę do blachy, wyrównaj lekko uklepując. Piecz około 20-22 minut, aż wierzch się zezłoci. Wystudź w blaszce (ważne!), a następnie pokrój na 10 lub więcej batonów.
Gotowe chrupiące batony miodowe można przechowywać około tygodnia w szczelnym pojemniku.

Przepis przygotowany przez Laurę Osękę.