Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Chrupiące batony miodowe

Opublikowany:
21.03.2025
Autor:a_kulma
Komentarze: 0

Batony zbożowe w starym stylu, idealne jako dodatek do śniadania lub postawa II śniadania albo podwieczorku. Niezbyt słodkie, za to zdrowe i sycące.

Składniki:

  • 155g płatków owsianych górskich
  • 100g orzechów laskowych (najlepiej bez skórki) lub włoskich, posiekanych
  • 50g migdałów w płatkach
  • 45g wiórków kokosowych
  • 20g sezamu
  • 160g miodu leśnego (KUPISZ TUTAJ - KLIK: LEŚNY)
  • 40g cukru brązowego
  • 30g masła + 1 łyżeczka do wysmarowania blachy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • ¼ łyżeczki soli
  • 140g suszonych owoców (np. rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek), posiekanych

Potrzebne utensylia kuchenne: blacha, papier do pieczenia

Rozgrzej piekarnik do 175°C, bez termoobiegu. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.

Rozłóż płatki owsiane, orzechy i migdały równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 5-6 minut. Dodaj wiórki kokosowe i sezam, wymieszaj dokładnie i wstaw powrotem do piekarnika na około 5 minut – zaglądaj regularnie, nie mają się spalić.

W międzyczasie w rondelku umieść miód, cukier, masło, wanilię (ekstrakt lub ziarenka) i sól, podgrzewaj na średnim ogniu i mieszaj do połączenia. Następnie zestaw z ognia.

W misce umieść zawartość blachy i rondelka, dodaj suszone owoce i wymieszaj. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150°C.

Wysmaruj blaszkę (np. 20x30cm lub 28x22cm, albo podobnych rozmiarów) odrobiną tłuszczu, a następnie wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż mieszaninę do blachy, wyrównaj lekko uklepując. Piecz około 20-22 minut, aż wierzch się zezłoci. Wystudź w blaszce (ważne!), a następnie pokrój na 10 lub więcej batonów.

Gotowe chrupiące batony miodowe można przechowywać około tygodnia w szczelnym pojemniku.


Przepis przygotowany przez Laurę Osękę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty polecane przez ludzi