Królowa jesiennej kuchni jest tylko jedna – dynia! Jej naturalna słodycz w delikatnych gnocchi doskonale współgra z głębokim smakiem miodu spadziowego. A jeśli dodasz do tego ser, masło i rozmaryn otrzymasz aromatyczne, rozgrzewające danie – idealny przepis na wyjątkowy obiad!
Mówią, że do zakochania wystarczy jeden krok... w tym przypadku zapewniamy - tutaj to będzie jeden kęs!
Sprawdź przepis!
Składniki:
(4 osoby)
500 g puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
300 g ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej
100 g bułki tartej
ok. 130 g mąki pszennej + do podsypywania
1 żółtko
szczypta soli
ser z niebieską pleśnią
4 łyżki masła
2-3 łyżki miodu spadziowego
orzechy włoskie
świeży tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki najlepiej ugotuj dzień wcześniej. Pokrój je na małe kawałki i przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich puree z dyni, oba rodzaje mąki, bułkę tartą, żółtko, szczyptę soli. Uformuj ciasto. Będzie dość lepkie. Podziel je na kilka części. Z każdej uformuj wałek. Podsypuj blat mąką, by łatwiej pracowało się z ciastem. Każdy wałek lekko spłaszcz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej, gorącej, ale nie wrzącej wodzie, od wypłynięcia przez ok. 2 minuty. W garnku rozpuszczaj masło na wolnym ogniu przez kilka minut, uważając, by go nie przypalić. Powinno nabrać złotego koloru, z drobnymi brązowymi plamkami i pachnieć orzechowo. Dodaj miód, wymieszaj. Ugotowane kluski polej palonym masłem z miodem, posyp pokruszonym serem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem.
Pyszności podano do stołu!
Szukasz więcej miodowych inspiracji? Zajrzyj do naszych rolek na profilu IG: https://www.instagram.com/miododkulmy/