Pytania

Czy wysyłka miodów jest bezpieczna?
Miody wychodzą znakomicie zapakowane. Raz na kwartał, zdarzy się jakaś stłuczka. Jednak wszystkie przesyłki są ubezpieczone, a pechowe zamówienia wysyłamy niezwłocznie powtórnie na nasz koszt.

 

Czas wysyłki?
Wysyłamy następnego dnia po zaksięgowaniu pieniędzy. Jeżeli przelew wyszedł w weekend, to najprawdopodobniej dojdzie w poniedziałek w południe. Staramy się to robić możliwie jak najszybciej.

 

Czy miody są skrystalizowane?
Nasze miody krystalizują od kilku dni do miesiąca. A więc we wrześniu wszystkie już są skrystalizowane. Wynika to z wybierania dojrzałego miodu, z małą ilością wody, ale bogatego w enzymy pszczele. Sama konsystencja zależy też od gatunku: miody rzepakowe, wielokwiatowe są kremowe, lipa i spadź bardziej zbite. Wszystkie natomiast można spokojnie nabrać łyżeczką 🙂

 

Z czego wynika cena miodu?
To przede wszystkim koszty utrzymania pasiek, zarządzania uprawą, wybrania miodu i jego magazynowania, koszty opakowań, leczenia pszczół i pokarmu na zimę. Do tego dochodzą koszty związane z tą stroną oraz wysoki koszt wysyłki (wysoki ciężar produktu oraz szklane pojemniki znacząco podnoszą koszt obsługi). Ale to co najważniejsze, każdy zakup miodu od nas, znacząco wpływa na wzrost populacji pszczół w Polsce i to najlepszy sposób, na ratowanie pszczół w ogóle.

 

Czy sprzedajemy hurtowo?
Zdarza się, że nasz miód trafia na półki sklepowe, czasem, na prezenty weselne lub upominki dla firm. Po szczegółową ofertę warto napisać maila.

 

A miody lejące?
Począwszy od września, wszystkie miody u nas są skrystalizowane. To najlepsza oznaka jakości miodów. Zanim nektar z kwiatów stanie się miodem, podawany jest przez pszczoły z ust do ust setki razy. Wytrąca się woda, a dodawane są najcenniejsze enzymy pszczele. Taki miód, zawiera mało wody i szybciej krystalizuje. Nie ma też ryzyka fermentacji. Przeważnie miody lipowe, spadziowe, wielokwiatowe, nawłociowe itp. które nie są skrystalizowane w październiku, to produkty miodopodobne: podgrzane, przegrzane lub z dodatkiem sztucznych cukrów. Radzimy na nie uważać.

 

Czy miód można używać do herbaty?
Oczywiście. Sami tak go stosujemy. I oczywiście, nie dodajemy go do wrzątku. Mimo wszystko, najlepszą formą spożycia jest jedzenie wprost ze słoika!


Czym żywią się pszczoły, kiedy zabierzemy im miód?

Po pierwsze, nigdy nie wybieramy całego miodu z uli. Zostawiamy im zapas w gnieździe. Po drugie, miodobrania kończymy wcześnie, zostawiając im możliwość zebrania miodu na zimę dla siebie. Na zimę szykujemy im karmę zbożową z witaminami, dzięki której bardzo dobrze znoszą zimę.

 

Dokarmianie pszczół?
Tylko i wyłącznie poza czasem miodobrania. Nigdy nie dokarmiamy pomiędzy pożytkami i w ich czasie. Dzięki temu nie ma ryzyka dodatkowego cukru w miodzie. Idzie to oczywiście wyczuć w smaku miodu. No i co najważniejsze, mamy przez to mniejsze zbiory. Nieraz dużo mniejsze. ale miód jest tysiąc razy lepszy i pszczoły też  bardziej zadowolone:)

 

Pasieka wędrowna czy stacjonarna?
Pszczoły utrzymujemy w stacjonarnych pasiekach. Co to oznacza? Przede wszystkim spokój dla pszczół. Mają swoje miejsce, które dodatkowo zasilamy własnymi uprawami. Trzymamy się z dala od wielohektarowych upraw, pełnych oprysków.

 

Miód chabrowy, nostrzykowy – skąd takie rodzaje?
Po dziadku odziedziczyliśmy miłość do natury. Mamy też trochę pól, które co roku (czasami ręcznie) obsiewamy różnymi roślinami. Przedostatnio była to facelia, niedawno nostrzyk. Wszystko dla pszczół, czyli nie stosujemy oprysków.