Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Leniwe ciasto z miodem – gotowe w 20′

Opublikowany:
04.01.2023
Autor:a_kulma
Komentarze: 0

Proste ciasto z miodem, które łącznie z pieczeniem zajmie Ci 20 minut.

SKŁADNIKI w temperaturze pokojowej:

- 4 jajka

- 100g cukru

- 120g miodu

- 100g masła

- 350g mąki

- łyżeczka sody

- szczypta soli

- śmietanka 30%

- 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

1. Masło, jajka, cukier, sodę i miód łączymy w garnku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do połączenia składników.

2. Zdejmujemy z kuchenki, przekładamy masę do miski i czekamy aż się nieco schłodzi.

3. Do masy dodajemy mąkę i sól mieszając całość trzepaczką.

4. Całość wykładamy na blaszkę do pieczenia (ciasto powinno się delikatnie rozlać. Całość powinna być dość cienka).

5. Pieczemy w 180st C przez około 10'. Ciasto powinno się lekko zarumienić.

6. W międzyczasie przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać serek waniliowy po ubiciu śmietany.

7. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż się ostudzi.

8. Ciasto kroimy na trzy równe części, przekładamy kremem i gotowe!

9. Całość można dowolnie dekorować np. sezonowymi owocami, wiórkami kokosowymi czy orzechami.

10. Ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

ciasto z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty polecane przez ludzi