Proste ciasto z miodem, które łącznie z pieczeniem zajmie Ci 20 minut.
SKŁADNIKI w temperaturze pokojowej:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 120g miodu
- 100g masła
- 350g mąki
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- śmietanka 30%
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło, jajka, cukier, sodę i miód łączymy w garnku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając do połączenia składników.
2. Zdejmujemy z kuchenki, przekładamy masę do miski i czekamy aż się nieco schłodzi.
3. Do masy dodajemy mąkę i sól mieszając całość trzepaczką.
4. Całość wykładamy na blaszkę do pieczenia (ciasto powinno się delikatnie rozlać. Całość powinna być dość cienka).
5. Pieczemy w 180st C przez około 10'. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
6. W międzyczasie przygotowujemy krem: ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać serek waniliowy po ubiciu śmietany.
7. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż się ostudzi.
8. Ciasto kroimy na trzy równe części, przekładamy kremem i gotowe!
9. Całość można dowolnie dekorować np. sezonowymi owocami, wiórkami kokosowymi czy orzechami.
10. Ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!