Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Miodowy chłodnik z marchewki

Opublikowany:
03.08.2021
Autor:a_kulma
Komentarze: 1
miodowy chłodnik z marchewki

Składniki (na 4 porcje)


0,5kg młodych marchewek, wyszorowanych i pokrojonych jakkolwiek
1,25l bulionu warzywnego
1 średnia cebula, obrana i posiekana
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
¼ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki mielonej papryki
duża szczypta chili
szczypta pieprzu
3 łyżeczki miodu rzepakowego
2-3 łyżki soku z cytryny

Do podania:
4 cienkie plasterki cytryny,
1 łyżeczka płynnego miodu do skropienia
1 łyżeczka pyłku pszczelego

Przygotowanie

Umieść wszystkie składniki za wyjątkiem miodu oraz 1 łyżki soku z cytryny w garnku. Doprowadź do
wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 30-40 minut aż marchewki będą
miękkie. Przestudź, umieść w blenderze wraz z miodem i zmiksuj na gładki krem. Schłodź. Przed
podaniem spróbuj, dopraw sokiem z cytryny i solą w razie potrzeby.
Podawaj przystrojone plasterkiem cytryny, skropione miodem oraz posypane pyłkiem pszczelim.

Przepis opracowany przez Laurę Osękę.

Jedna odpowiedź do “Miodowy chłodnik z marchewki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty polecane przez ludzi