Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Miodowy chłodnik z marchewki

Opublikowany:
03.08.2021
Autor:a_kulma
Komentarze: 1
miodowy chłodnik z marchewki

Składniki (na 4 porcje) na miodowy chłodnik z marchewki:

- 0,5kg młodych marchewek, wyszorowanych i pokrojonych jakkolwiek
- 1,25l bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula, obrana i posiekana
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki mielonej papryki
- duża szczypta chili
- szczypta pieprzu
- 3 łyżeczki miodu rzepakowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny

Do podania:
- 4 cienkie plasterki cytryny,
- 1 łyżeczka płynnego miodu do skropienia
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego

Przygotowanie

Umieść wszystkie składniki za wyjątkiem miodu oraz 1 łyżki soku z cytryny w garnku. Doprowadź do
wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 30-40 minut aż marchewki będą
miękkie. Przestudź, umieść w blenderze wraz z miodem i zmiksuj na gładki krem. Schłodź. Przed
podaniem spróbuj, dopraw sokiem z cytryny i solą w razie potrzeby.
Podawaj przystrojone plasterkiem cytryny, skropione miodem oraz posypane pyłkiem pszczelim.

Przepis opracowany przez Laurę Osękę.

Jedna odpowiedź do “Miodowy chłodnik z marchewki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty polecane przez ludzi