O nas

MIÓD OD KULMY to przede wszystkim Jan Kulma – założyciel i herszt bandy. Po skończeniu 90- tki dalej rządzi twardą ręką. Pod jego bacznym okiem, jego wnukowie Andrzej i Tomasz uczą się jak robić najlepszy miód na świecie. Ich kilkadziesiąt uli rozsianych jest po Dolinie Cybiny, wszędzie tam, gdzie pszczoły mogą dosięgnąć najlepszych kwiatów.

 

„Miód od Kulmy z Wielkopolski (…) po prostu zachwyca – jest nie tylko słodki, ale ma w sobie niesamowitą głębię, smakuje jak koncentrat z miodu.”*

(*Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Bez Gwiazdek)

 

Praca przy pszczołach trwa prawie cały rok. Przyjmijmy że zaczyna się wczesną wiosną. Przeglądamy ule, szykujemy pszczoły do letnich obowiązków. To ostatni czas na poprawki, bo za chwilę zacznie się najważniejszy moment. Jeśli pogoda dopisze, pszczoły swój pierwszy miód zaczną gromadzić w kwietniu.

 

 

„Za smakowitą opowieść o pracy pszczół i wzruszające wskazówki na zakrętce od słoika oraz za kremowy miód o niebiańskim smaku, który unosi nas jak na skrzydłach.”**

 **werdykt  jury konkursu KUKBUK poleca,
tylko 15 zwycięzców pośród 450 produktów.

 

W maju zaczynamy wybierać miód rzepakowy. Z każdego ula, z każdej pasieki, zabieramy go w ramkach. Miód ten jest odwirowywany i trafia bezpośrednio do słoika. Jedna pasieka to minimum jeden dzień. Od 6 rano do 12 w nocy. Potem kolejne pasieki.

 

 

Kiedy skończymy wybierać pierwszy gatunek miodu, pszczoły gromadzą w ulu kolejny. Za chwilę akcja rusza od nowa – zacznie się wybieranie miodu wielokwiatowego. Potem chabrowego, akacjowego, spadziowego.

 

 

Nim się obejrzymy, mamy już sierpień. Ten czas poświęcamy nie na wybieranie, a dawanie. Pszczoły przygotowywane są na zimę. Ocieplamy ich ule, dajemy karmę, która pozwoli im w spokoju przetrwać do wiosny. Zimą budujemy kolejne ule i czekamy do wiosny.

 

 

 

 

 

 

* Artykuł Małgosi Minty
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,22204206,dzien-pszczoly-szefowie-kuchni-polecaja-przepisy-na-dania-z.html

[gallery link="none" size="large" ids="100,101,99"]