Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Miód od Kulmy - O nas

Nasze pasieki znajdziesz pośród lasów, łąk i pól Doliny Cybiny. To tutaj powstaje miód od kulmy. We współpracy pszczół i ludzi tworzymy niezwykłe miejsce, o które dbamy i z którego czerpiemy pełnymi garściami.

W Jagodnie odbudowujemy siedlisko, gdzie obok pasieki stoi stara stodoła. To tutaj swoje pierwsze kroki w pszczelarstwie stawiał nasz dziadek, a dzisiaj chcemy stworzyć nowoczesne gospodarstwo, gdzie na pierwszym miejscu stawiamy pszczoły.

Miód od Kulmy z Wielkopolski (…) po prostu zachwyca jest nie tylko słodki, ale ma w sobie niesamowitą głębię, smakuje jak koncentrat z miodu.

Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Bez Gwiazdek

Nasza codzienność

Wszystko co robimy w naszym gospodarstwie, obraca się wokół pszczół. Tę pracę traktujemy całościowo. Zapewniamy pszczołom nektar, obsiewając nasze pola miododajnymi roślinami, sadząc lipy oraz tworząc przypasieczny sad.

Pszczoły odwdzięczają się nam miodem, pyłkiem i pierzgą. Wszystko to pozyskujemy zgodnie ze sztuką i poszanowaniem wartości, gdzie największym dobrem jest pszczoła sama w sobie.

Czym jeszcze robimy?

– Szerzymy wiedzę o pszczołach i ekologii

– Tworzymy pasiekę pokazową w Jagodnie, do której Was zapraszamy! Umów się telefonicznie, lub śledź nas na Facebooku i Instagramie - tam dajemy znać o kolejnych edycjach Pikniku w Pasiece ☺️

– Mamy sklep stacjonarny czynny od poniedziałku do piątku - 8-16

– Zapraszamy do naszego domku do apiterapii po uprzednim mailowym (kontakt@miododkulmy.pl) lub telefonicznym kontakcie (515118714)

Za smakowitą opowieść o pracy pszczół i wzruszające wskazówki na zakrętce od słoika oraz za kremowy miód o niebiańskim smaku, który unosi nas jak na skrzydłach.

Werdykt jury konkursu KUKBUK poleca; tylko 15 zwycięzców pośród 450 produktów.

Jak wygląda praca pszczelarza

Kilkaset naszych uli położonych jest w Wielkopolsce. Większość — w Dolinie Cybiny. To właśnie tam pszczoły mogą dosięgać najlepszych kwiatów, z których pozyskujemy łagodne w smaku, niesamowicie aromatyczne i kremowe miody.

Praca przy pszczołach trwa praktycznie cały rok.

Obowiązki pszczelarza to praca od wczesnych godzin porannych do później nocy. Intensywność prac dyktuje pogoda, nie zegar.

Większe działania w pasiece zaczynają się wczesną wiosną. Właśnie wtedy przeglądamy ule oraz szykujemy pszczoły do letnich obowiązków. To także ostatni czas na wszelkie poprawki, bo za chwilę zacznie się najważniejszy moment — jeśli pogoda dopisze, to pszczoły swój pierwszy miód zaczną gromadzić już w kwietniu.

W maju zaczynamy wybierać miód rzepakowy. Z każdego ula, z każdej pasieki, zabieramy go w ramkach, starając się jak najmniej przeszkadzać pszczołom w ich codziennych obowiązkach. Świeży miód rzepakowy jest odwirowywany i trafia bezpośrednio do słoika.

Kiedy skończymy wybierać pierwszy gatunek miodu, pszczoły już zaczynają gromadzić w ulu kolejny. Za chwilę cała praca ruszy od nowa — zacznie się wybieranie miodu wielokwiatowego, potem akacjowego, lipowego, spadziowego…


Nim się obejrzymy, mamy już sierpień. Ten czas poświęcamy na przygotowanie pszczół do zimy — ocieplamy ule, dajemy odpowiednią karmę, która pozwoli im w spokoju przetrwać do wiosny.

Miód od Kulmy — warto nam zaufać

Miody od Kulmy to żywność w 100% naturalna i nieprzetworzona.

Wysokiej jakości produkty, które dostępne są w naszym sklepie, zachwycają naszych stałych oraz nowych Klientów. Ich głosy są dla nas niezwykle cenne, ponieważ to właśnie dla nich:

– dostarczamy najlepszy miód i inne produkty pszczele

– wykonujemy własnoręcznie woskowe świece,

– produkty wysyłamy szybko i bezpiecznie,

– opakowania i wypełniania paczek są z naturalnych surowców

Miody od Kulmy to samo dobro, wprost z Doliny Cybiny


Piszą o nas

Produkty polecane przez ludzi