
Kiedyś stwierdzenie, że obecność olejów w diecie to dobra rzecz, mogłoby wywołać sporo kontrowersji. Dziś już wiemy, że oleje roślinne, zwłaszcza te tłoczone na zimno, mają cały wachlarz zalet. Nie tylko tych zdrowotnych, ale również tych smakowych! Przyjrzyjmy się więc bliżej trzem wyjątkowym olejom, które warto włączyć do codziennej diety, i które – uwaga, uwaga – znajdziesz w naszym sklepie!
Dobre na wzmocnienie odporności, a do tego bogate w kwasy omega-3 oraz omega-6. Można je spożywać zarówno solo, jak i do posiłków. Przed Tobą prawdziwe game changery dla zdrowia oraz kubków smakowych: olej lniany, z czarnuszki i z pestek dyni. Dlaczego warto spożywać każdy z nich? Przekonajmy się!
Olej z czarnuszki
Olej z czarnuszki to moc wartościowych składników odżywczych. W składzie ma ponad 80% (!) nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni natomiast wyróżnia się swoim intensywnym, charakterystycznym zapachem, a daniom nadaje specyficznego aromatu. Jeśli jednak nie jesteś fanem walorów smakowych czarnuszki, możesz do oleju dodać np. miód lub sok z cytrusów. Drugą opcją jest wzmocnienie działania tego oleju poprzez stworzenie prozdrowotnych „szotów mocy”. W tym celu dodaj do niego np. oxymel, miód lub turbo miodek zawierający pierzgę i pyłek pszczeli – a to wszystko znajdziesz w naszym sklepie.

Wszechstronne działanie – właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu i ma moc zbawiennych dla naszego zdrowia właściwości. Co go wyróżnia? Przede wszystkim wysoka zawartość antyoksydantów, a zwłaszcza tymochinonu – składnika o przeciwzapalnej i przeciwbakteryjnej mocy. Dzięki temu olej z czarnuszki można wykorzystywać do wzmacniania odporności, a także do zwalczania infekcji czy stanów zapalnych [1]. Ponadto działa on też dobroczynnie na nasze drogi oddechowe, dlatego używa go wielu astmatyków. Olej z czarnuszki ma także działanie przeciwhistaminowe, więc warto po niego sięgać w przypadku alergii [2]!
Olej lniany
Wyróżnia się subtelnym, orzechowym posmakiem oraz złocistym kolorem. To bardzo wszechstronny olej, który z powodzeniem możesz dodawać do wielu dań – świetnie smakuje np. w sałatce lub na pieczywie, ale doskonale komponować będzie się też na przykład… z twarożkami, owsiankami, a nawet z niektórymi deserami. Pamiętaj przy tym, że olej lniany spożywamy wyłącznie na zimno! W wyższych temperaturach traci on swoje prozdrowotne właściwości [3].

Zdrowe proporcje, czyli właściwości zdrowotne oleju lnianego
Olej lniany to bogactwo dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3, omega-6 i omega-9, które są kluczowe dla prawidłowego działania naszego organizmu. Co ciekawe, olej lniany zawiera szczególnie pożądane dla zdrowia proporcje kwasów omega-3 i omega-6 – mieszczą się one w przedziale 1:3-5 [4,5]. Z tego względu ten złocisty płyn reguluje poziom cholesterolu we krwi, łagodzi stany zapalne i wspiera układ nerwowy, w tym naszą pamięć. Poza tym ma on wysoką zawartość składników o działaniu antyoksydacyjnym, a zatem zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych [5]. Obecność tak wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych i innych prozdrowotnych składników sprawia, że olej lniany to świetny wybór, jeśli chcesz kompleksowo wzmacniać odporność swojego organizmu [6].
Olej z pestek dyni
Wyrazisty, intensywny zapach oraz zdecydowanie orzechowy, ale delikatny smak. Tym właśnie między innymi wyróżnia się olej z pestek dyni! Doskonale podkreśli on oraz dopełni wiele potraw, takich jak sałatki, zupy czy kanapki w najróżniejszym wydaniu. Podobnie jak jego poprzednicy, olej z pestek dyni nadaje się do spożycia wyłącznie na zimno.

“Zielone złoto”, czyli właściwości zdrowotne oleju z pestek dyni
Zdecydowanie znajdziesz tu moc nienasyconych kwasów tłuszczowych. A to dopiero początek! Olej z pestek dyni, nazywany też „zielonym złotem”, ma w sobie mnóstwo dobroczynnych minerałów, na przykład: magnez, wapń, potas, selen, jod czy cynk. Zawiera on także ważne dla naszego zdrowia witaminy, w tym witaminę A, C oraz B1 i B2. Olej z pestek dyni nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale wspiera też leczenie w przypadku jelita drażliwego, pomaga w walce z artretyzmem i wspomaga prawidłowe działanie układu pokarmowego [7,8]. Ma on również ważne miejsce w kosmetyce, ponieważ doskonale nawilża skórę i natłuszcza ją, spłycając drobne zmarszczki.
Który olej najlepiej sprawdzi się dla Twoich potrzeb? Jeśli jeszcze nie masz swojego ulubieńca, warto przetestować wszystkie warianty – po kolei lub na raz! Dzięki temu szybko znajdziesz swojego faworyta, zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym. My tylko szybko podsumujemy i przy okazji podpowiemy, że:
- olej z czarnuszki to wysoka zawartość antyoksydantów, więc warto go stosować przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie;
- olej lniany ma świetne proporcje kwasów omega oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi;
- olej z pestek dyni skutecznie wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego.
Pamiętaj przy tym, że aby wykorzystać w pełni potencjał danego oleju, trzeba spożywać go regularnie, ale z umiarem – dwie łyżeczki dziennie zazwyczaj w zupełności wystarczą!
Olej z czarnuszki do kupienia w naszym sklepie - KLIK
Olej lniany do kupienia w naszym sklepie - KLIK
Olej z pestek dyni do kupienia w naszym sklepie - KLIK

BIBLIOGRAFIA
- National Library of Medicine, Review on Clinical Trials of Black Seed (Nigella sativa ) and Its Active Constituent, Thymoquinone, dostęp online: link
- ScienceDirect, Herbal treatment of allergic rhinitis: the use of Nigella sativa, dostęp online: link
- anmacentrum.pl (Centrum Dietetyki),Olej lniany – konkurencja dla tranu, dostęp online: https://anmacentrum.pl/olej-lniany-konkurencja-dla-tranu/.
- nutralife.co.nz, Getting the right Omega 6 balance with flaxseed oil, dostęp online: link
- European Journal of Medical Research, A comprehensive review of the health benefits of flaxseed oil in relation to its chemical composition and comparison with other omega-3-rich oils: dostęp online: link
- National Library of Medicine, Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food, dostęp online: link
- dietetycy.org.pl, Olej z pestek dyni, dostęp online: link
- National Library of Medicine, Pumpkin Seed Oil: An Alternative Medicine, dostęp online: link