Czas na pyszny i zdrowy początek dnia. Poznaj nasz przepis!
Owsianka to klasyk, który nigdy się nie znudzi! Zwłaszcza gdy połączymy ją z sezonowymi owocami i miodem rzepakowym z naszej pasieki. A dlaczego akurat z nim? Bo ma wyjątkowy aromat i jest łagodny w smaku, dzięki czemu świetnie przełamie kwaskowatość rabarbaru.
To ulubieniec nie tylko najmłodszych, ale również tych starszych smakoszy.
Przepis
Składniki:
(1 porcja)
1 łyżka miodu rzepakowego
½ szklanki płatków owsianych
Hojna szczypta soli
⅓ szklanki mleka kokosowego
1 łodyga rabarbaru
Kilka obranych, posiekanych pistacji
Dodatkowa łyżeczka miodu rzepakowego (do skropienia)
Przygotowanie:
Płatki zalej wodą tak, aby w całości je pokrywała. Dodaj sól i gotuj na niewielkiej mocy kilka minut, bez przykrycia i mieszania, aż płatki wchłoną wodę. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aż powstanie aksamitna owsianka. Dodaj mniej lub więcej mleczka w zależności od tego, jak bardzo płynną owsiankę lubisz.
Przełóż do miseczki.
Rabarbar pokrój na mniej więcej 4 cm kawałki. W garnku rozpuść łyżkę miodu, dodaj rabarbar i gotuj kilka minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Gotowy rabarbar wyłóż na owsiankę, dodaj posiekane pistacje, a całość dosłódź dodatkową kapką miodu.
Pyszne śniadanie gotowe!
Zajrzyj do naszego ostatniego posta, gdzie przygotowujemy owsiankę - Instagram Miód od Kulmy