Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Owsianka rabarbarowa z miodem rzepakowym

Opublikowany:
18.06.2024
Autor:a_kulma
Komentarze: 0

Czas na pyszny i zdrowy początek dnia. Poznaj nasz przepis!

Owsianka to klasyk, który nigdy się nie znudzi! Zwłaszcza gdy połączymy ją z sezonowymi owocami i miodem rzepakowym z naszej pasieki. A dlaczego akurat z nim? Bo ma wyjątkowy aromat i jest łagodny w smaku, dzięki czemu świetnie przełamie kwaskowatość rabarbaru.

To ulubieniec nie tylko najmłodszych, ale również tych starszych smakoszy.

Przepis

Składniki:

(1 porcja)

1 łyżka miodu rzepakowego

½ szklanki płatków owsianych

Hojna szczypta soli

⅓ szklanki mleka kokosowego

1 łodyga rabarbaru

Kilka obranych, posiekanych pistacji

Dodatkowa łyżeczka miodu rzepakowego (do skropienia)

Przygotowanie:

Płatki zalej wodą tak, aby w całości je pokrywała. Dodaj sól i gotuj na niewielkiej mocy kilka minut, bez przykrycia i mieszania, aż płatki wchłoną wodę. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aż powstanie aksamitna owsianka. Dodaj mniej lub więcej mleczka w zależności od tego, jak bardzo płynną owsiankę lubisz.
Przełóż do miseczki.


Rabarbar pokrój na mniej więcej 4 cm kawałki. W garnku rozpuść łyżkę miodu, dodaj rabarbar i gotuj kilka minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Gotowy rabarbar wyłóż na owsiankę, dodaj posiekane pistacje, a całość dosłódź dodatkową kapką miodu.

Pyszne śniadanie gotowe!

Zajrzyj do naszego ostatniego posta, gdzie przygotowujemy owsiankę - Instagram Miód od Kulmy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty polecane przez ludzi