Mają wyrazisty, słodko-kwaśny smak, z nutą pikantności. A do tego ogrom dobroczynnych właściwości, które podobno zachwalał już sam Hipokrates! Przyjrzyjmy się bliżej oxymelom – zwanym również ognistymi cydrami.
Oxymele do niedawna znane wśród wybranych, dziś ogromnie zyskują na popularności dzięki swoim prozdrowotnym zaletom. Czym tak naprawdę są i czy rzeczywiście da się je wykorzystać jako „naturalny antybiotyk”? Sprawdźmy to!
Oxymele – co to takiego?
Nazwa tej mieszanki wywodzi się z języka greckiego. Oznacza połączenie octu (łac. oxy) i miodu (łac. miel). Współcześnie do oxymeli najczęściej wykorzystuje się ocet jabłkowy. Do mikstur dodaje się macerowane zioła oraz warzywa, które wzmacniają ich walory smakowe i zdrowotne. W ten sposób powstaje rozgrzewający eliksir, zwany też „ognistym cydrem” lub „pikantnym syropem”.
Jak to działa? Dobroczynne właściwości oxymeli
Oxymele stały się znane i polecane przede wszystkim jako remedium na sezonowe infekcje oraz środek na wzmocnienie odporności. I nic w tym dziwnego, bo zawierają całą masę dobroci! Już sam ocet jabłkowy jest pełen antyoksydantów (takich jak beta-karoten czy katechina), bakterii probiotycznych i witamin (przede wszystkim tych z grupy B). Do tego specjalny miód, znany ze swoich właściwości antybakteryjnych. A gdy taką mieszankę wzbogacimy ziołami i warzywami o równie dobroczynnym działaniu – np. imbirem, czosnkiem lub kurkumą – wychodzi nam naturalny suplement diety, wspierający odporność, trawienie i samopoczucie.
Czy oxymele to naturalne antybiotyki?
Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że tak - oxymele to „naturalne antybiotyki” – cudowne na różne dolegliwości. I to prawda, mają wiele prozdrowotnych właściwości wspierających organizm, stymulujących odporność i poprawę naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać, że w przypadku wielu chorób nie zastąpią lekarskiej konsultacji i lekarstw. Warto je za to przyjmować jako suplement zdrowej, pełnowartościowej diety.
Jak stosować oxymele?
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z oxymelami, zacznij od 1 łyżeczki dziennie. Oxymele mają mocarny smak, dlatego warto dawkować je z rozwagą. Możesz pić je solo, ale lepiej dodawać do wody. Gdy już przyzwyczaisz swój organizm do smaku i działania możesz stopniowo zwiększać spożywaną ilość. Mały protip – oxymele najlepiej smakują podawane do posiłku. Wtedy najlepiej działają też dla Twojego trawienia!
Jakie oxymele znajdziesz u nas?
Dużą zaletą oxymeli jest ich wszechstronność. Co to znaczy? Że ta mieszanka otwiera pole do eksperymentów smakowych. Można tworzyć różne warianty oxymelu – zawsze jednak dodawane do niego warzywa oraz zioła powinny być zdrowe, dojrzałe i najważniejsze najlepszej jakości. Właśnie takie oxymele znajdziesz u nas w trzech wersjach:
- OXYMEL tradycyjny – bazowa, najpopularniejsza kompozycja, zawierająca cytrynę, cebulę, imbir, czosnek, rozmaryn i kurkumę.
- OXYMEL ognisty – wzmocniona mieszanka o pikantnym smaku. Została wzbogacona cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową i płatkami chili.
- OXYMELek dla dzieci – kompozycja stworzona z myślą o najmłodszych. Jest to przyjemna kompozycja z dodatkiem hibiskusa, o warzywnym, a nie octowym smaku. Twoim pociechom z pewnością zasmakuje!
Sezon jesienny zbliża się wielkimi krokami. Warto więc zadbać o odporność – w końcu mało kto lubi chorować. Oxymele wyróżnia się wśród innych prozdrowotnych środków swoją unikalną kompozycją i bogactwem dobroczynnych składników. Zrób więc dla nich miejsce w swojej kuchni lub spiżarni!