*artykuł powstał dla Miodownik Magazyn*
1955 rok, nietypowy prezent
Karl Lund Aagaard odchodząc z funkcji sekretarza w jednej z duńskich gmin, otrzymał pożegnalny prezent. Drewniany ul, który mieścił w sobie kilka tysięcy pszczół, był bardzo praktycznym podarkiem. Ul od razu trafił do ogrodu jego nowej rezydencji, gdzie Karl w spokoju mógł przyglądać się pszczelim zwyczajom. Przeglądając kolejne pszczelarskie podręczniki, nim się spostrzegł, w swoim ogrodzie miał już sześć uli i pszczoły pochłaniały większą część jego wolnego czasu.
Kilka lat później, kiedy późnym wieczorem Karl poczuł się źle, termometr wykazał 40 st. C. Kiedy zapobiegawczo sięgał po butelkę whisky, aby ulżyć swoim dolegliwościom, przypomniał sobie tezy stawiane przez francuskiego profesora Remiego Chauvina. W toku badań nad pszczołami, Chauvin zauważył, że propolis posiada właściwości podobne do antybiotycznych.
Tej nocy Karl starł w moździerzu propolis i zalał go gorącą wodą. To co otrzymał, przefiltrował a później przepłukując gardło, wypił. Następnego dnia obudził się bez bólu gardła i gorączki.
Ta historia opowiadana przez biologa dr Karla Lunda Aagaarda była porywającym wstępem skierowanym najpierw do duńskich, a niedługo potem do wszystkich skandynawskich pszczelarzy. Na jego apel udało zebrać się tak dużą ilość propolisu, by w latach 1967-1973 przeprowadzić doświadczenia przy udziale 50 tys. osób. Badania dowiodły skuteczność w leczeniu zapalenia gardła, reumatyzmu, zapalenia spojówek oraz brak skutków ubocznych.
Z drzewa do ula
Pszczoły zbierają propolis, czyli żywiczne substancje, z pąków drzew i krzewów. Pierwsze zbiory rozpoczynają wiosną, kończąc dopiero na jesień. Pszczoły wybierają na to ciepłe dni, gdy temperatury przekraczają 20 st. C. Zbieraczka wyruszając w podróż po propolis, nie szuka już ani pyłku, ani nektaru. Zapełnienie koszyka propolisem trwa około godzinę. Po powrocie zbieraczka propolisu wlatuje do ula i spokojnie czeka, aż reszta pszczół dokona rozładunku. Kleista substancja wymaga krótkiego przeżucia przez pszczoły, aby rozmiękczyć i ułatwić jej transport w głąb ula.
Pszczoły powlekają propolisem wnętrze ula i wszystkie jego części. Uszczelniają nim gniazdo i dezynfekują wnętrze komórek przed złożeniem w nich przez matkę jaj. Niezbędna do życia wysoka temperatura wewnątrz ula sprzyja rozwojowi bakterii i drobnoustrojów. Wyściełanie propolisem gniazda można uznać za aktywny system dezynfekcji, który nieustanie reguluje florę wewnątrz ula. Dodatkowo na wlocie do ula pszczoły umieszczają próg z propolisu, po której musi przejść każda pszczoła w celu odkażenia.
Z ula do słoika
Pozyskiwanie propolisu przez pszczelarza zazwyczaj odbywało się na zasadzie zeskrobywania go z wnętrza ula, z ruchomych jego części, ramek i płótna okrywającego gniazdo. Wraz z propolisem trafiały się zanieczyszczenia, które w żmudnej pracy należało oddzielić. Tak udawało się pozyskać do 30g propolisu. Z czasem odkryto, że pszczoły najchętniej zasklepiają propolisem szczeliny o szerokości poniżej 4,5mm. Mając tę wiedzę, pszczelarze zaczęli stosować poławiacze propolisu, które dwukrotnie zwiększyły ilość pozyskanego surowca.
Tak zebrany propolis, trafiał zaś do zamrażarki, aby nabrał kruchej i zbitej konsystencji. Dzięki temu łatwiej było go wykruszyć z poławiaczy. Następnie może już trafić bezpośrednio do słoika, który najlepiej przetrzymywać w chłodnym i suchym miejscu.
Propolis możemy spotkać w różnych formach: kule, kawałki o różnych kształtach, proszek. Jego barwa bywa brązowa, żółtozielona, pomarańczowa a nawet czerwona czy czarna. Również smak bywa różny: ostry, piekący, żywiczny, nieraz gorzki.
Zastosowanie propolisu jest bardzo szerokie. Doskonale sprawdzi się w jako wsparcie leczenia chorób skóry, ran pourazowych i pooperacyjnych, zmian ropnych skóry i łuszczycy. Wewnętrznie, sprawdzi się podczas zapalenia gardła czy nawracających aft. Wspomoże walkę z nadciśnieniem tętniczym i hiperlipidemią. Propolis wpłynie korzystnie na odnowę tkanki wątrobowej po przewlekłym zapaleniu wątroby. Wspomoże rekonwalescencję w przypadku przewlekłego zapalenia oskrzeli. Badania wykazują, że pobudza regenerację komórek i hamuje wzrost niektórych komórek rakowych*. Ostatnie rewolucyjne odkrycie naukowe dowodzi, że propolis hamuje namnażanie się komórek glejaka wielopostaciowego**.
Propolis jest dostępny w naszym sklepie - KLIK.
MIÓD Z PROPOLIEM ZNAJDZIECIE TUTAJ: https://miododkulmy.pl/produkt/miod-z-propolisem/
*B.Watzl, C.Leitzmann, Bioaktive Substanzen in Lebensmittel, Stuttgart 1999; B. Konig, J.Heinrich Dustmann, Baumharze, Bienen und antivirale Chemotherapie Stuttgart 2006.
**Markiewicz-Żukowska, R., Borawska, M.H., Fiedorowicz, A., Naliwajko, S.K., Sawicka, D. i Car, H. (2013). Propolis changes the anticancer activity of temozolomide in U87MG human glioblastoma cell line. BMC Complementary and Alternative Medicine, 13:50.