Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Świąteczne ciasteczka miodowe

Opublikowany:
05.12.2021
Autor:a_kulma
Komentarze: 2

Przepis na około 20 ciasteczek miodowych średniej wielkości.
Czas wykonania: 15 minut + pieczenie.
Podrzucamy Wam fantastyczny przepis na ciasteczka miodowe, które idealnie sprawdzą się jako alternatywa do pierników. Pachną orzechami, są ciągnące, mokre, karmelowe… idealne na święta!

ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe - co potrzebujemy?

Ciastka:
35g cukru trzcinowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
40g (45ml) soku z pomarańczy
90g (120ml) oleju rzepakowego
15ml rumu (użyłam ciemnego, o karmelowym posmaku)
180-200g mąki typ 650
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka sody oczyszczonej

Syrop:
120g miodu lipowego
65g cukru trzcinowego
110ml wody
1/3 laski cynamonu
1 goździk
1 kawałek skórki z cytryny (obranej obieraczką)
½ łyżki soku z cytryny

LUB

zamiast miodu lipowego i przypraw możesz użyć

120g miodu świątecznego

Posypka:
50g posiekanych orzechów (użyłam orzechów włoskich, ale pistacje, migdały czy orzechy laskowe będą super)
1 łyżka pyłku pszczelego
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Ciasteczka:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180’C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Połącz skórkę pomarańczową, cukier i olej, wymieszaj. Dodaj sok z pomarańczy i rum, wymieszaj ponownie.
  3. W drugim naczyniu przesiej mąkę (180g) z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Wsypuj partiami do wymieszanych mokrych składników, mieszaj. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny jeśli będzie za luźne dodaj pozostałe 15g mąki.
  4. Formuj kulki o wielkości około 2cm, układaj na blasze, a następnie spłaszczaj widelcem.
  5. Piecz około 25-30 minut, aż ciasteczka będą złoto-brązowe.

Syrop:

Gdy ciastka są w piekarniku umieść wszystkie składniki syropu poza sokiem z cytryny w rondelku, doprowadź do wrzenia, wymieszaj. Zmniejsz ogień i pozwól się powoli gotować przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij cynamon, goździki i skórkę z cytryny, a wlej sok z cytryny i wymieszaj.

Wykończenie:
Ciepłe ciastka wkładaj do przestudzonego syropu (po kilka na raz), obracając tak by były lekko nasiąknięte syropem. Ułóż na talerzu i od razu posyp orzechami i cynamonem, lekko wgniatając orzechy. Wykończ odrobiną pyłku pszczelego. Oto Twoje idealne ciasteczka miodowe!

Przepis opracowany przez Laurę Osękę

gotowe ciasteczka miodowe

2 odpowiedzi na “Świąteczne ciasteczka miodowe”

  1. Mam pytanie. W składnikach na ciastka nie ma migdałów ale już w przepisie jest żeby je dodać do mąki. Ile ich powinno być?
    Z góry dziękuje za wyjaśnienie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty polecane przez ludzi