
Podrzucamy Wam fantastyczny przepis na ciasteczka miodowe, które idealnie sprawdzą się jako alternatywa do pierników. Pachną orzechami, są ciągnące, mokre, karmelowe… idealne na Święta!
Przepis na około 20 ciasteczek miodowych średniej wielkości.
Czas wykonania: 15 minut + pieczenie.
SKŁADNIKI - ciasteczka:
- 35g cukru trzcinowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 40g (45ml) soku z pomarańczy
- 90g (120ml) oleju rzepakowego
- 15ml rumu (użyłam ciemnego, o karmelowym posmaku)
- 180-200g mąki typ 650
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
SKŁADNIKI - syrop:
- 120g miodu lipowego (KUPISZ TUTAJ - KLIK: LIPOWY)
- 65g cukru trzcinowego
- 110ml wody
- 1/3 laski cynamonu
- 1 goździk
- 1 kawałek skórki z cytryny (obranej obieraczką)
- ½ łyżki soku z cytryny
SKŁADNIKI - posypka:
- 50g posiekanych orzechów (użyłam orzechów włoskich, ale pistacje, migdały czy orzechy laskowe będą super)
- 1 łyżka pyłku pszczelego (KUPISZ TUTAJ - KLIK: PYŁEK)
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Ciasteczka:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Połącz skórkę pomarańczową, cukier i olej, wymieszaj. Dodaj sok z pomarańczy i rum, wymieszaj ponownie.
W drugim naczyniu przesiej mąkę (180g) z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Wsypuj partiami do wymieszanych mokrych składników, mieszaj. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny – jeśli będzie za luźne, dodaj pozostałe 15g mąki.
Formuj kulki o wielkości około 2cm, układaj na blasze, a następnie spłaszczaj widelcem.
Piecz około 25-30 minut, aż ciasteczka będą złoto-brązowe.
Syrop:
Gdy ciastka są w piekarniku, umieść wszystkie składniki syropu poza sokiem z cytryny w rondelku, doprowadź do wrzenia, wymieszaj. Zmniejsz ogień i pozwól się powoli gotować przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij cynamon, goździki i skórkę z cytryny, a wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Wykończenie:
Ciepłe ciastka wkładaj do przestudzonego syropu (po kilka na raz), obracając tak, by były lekko nasiąknięte syropem. Układaj na talerzu i od razu posyp orzechami i cynamonem, lekko wgniatając orzechy. Wykończ odrobiną pyłku pszczelego. Oto Twoje idealne ciasteczka miodowe!

Przepis przygotowany przez Laurę Osękę.