Karmelizowana gruszka, chrupiący tost i miód gryczany – to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć! Na śniadanie, leniwą przekąskę czy to legendarne "coś słodkiego" sprawdzi się wyśmienicie! Pełnia smaków na talerzu gwarantowana!
Podpowiemy, że klucz do wyrazistości tego dania jest jeden: to miód gryczany. Ze swoim charakterystycznym i mocnym aromatem, a zaraz przyjemną zbożową nutą sprawia, że jedna porcja to dopiero początek smakowania!
Sprawdź przepis!
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
4 kromki chałki lub brioszki
2 jajka
kilka łyżek dowolnego mleka
masło
gruszka
cynamon
miód gryczany
orzechy laskowe
ricotta
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, dodaj pokrojone w ćwiartki gruszki, skrop łyżeczką miodu
gryczanego i dopraw odrobiną cynamonu. Smaż kilka minut, aż gruszki zmiękną. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać. W misce rozbełtaj jajka, wlej kilka łyżek mleka, wymieszaj. W powstałej mieszance zanurz z dwóch stron kromki chałki. Na rozgrzaną patelnię włóż ok. 1 łyżkę masła i po chwili dodaj zamoczone kromki pieczywa. Smaż z dwóch stron, aż będą rumiane.
Podawaj z ricottą, karmelizowanymi gruszkami, orzechami laskowymi, a całość skrop miodem
gryczanym.
Smacznego zajadania!
Chcesz zobaczyć jak przygotowujemy pyszne miodowe dania? Sprawdź nasze materiały na profilu IG: https://www.instagram.com/miododkulmy/