dla 3-4 osób
Koniecznie wypróbuj nasz przepis na sałatkę z buraków z miodem. Jest to idealna propozycja na kolację czy do lunchbox'a.
Składniki:
- 4 podłużne buraki średniej wielkości
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki miodu spadziowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 3 łyżki koperku, posiekanego
- 2 jabłka, najlepiej lekko kwaskowe
- 1 kostka wędzonego tofu (200g) lub 200g miękkiego koziego sera pokrojonego w kostkę
Dla łasuchów: jeśli chcesz by potrawa była pełniejsza weź jeszcze 150g wędzonego pstrąga lub kilka kawałków śledzia w oleju (osączonego na ręczniku papierowym.
Sałatka z buraków z miodem - przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200’C. Buraki zawiń w folię (każdego osobno) lub umieść w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Piecz około 1,5 godziny (jeśli używasz naczynia żaroodpornego może to zająć nawet 2 godziny).
W międzyczasie wymieszaj 2 łyżki oleju, 2 łyżki miodu i ocet, dopraw odrobiną soli i pieprzu. W mieszance umieść pokrojoną cebulę i zostaw na godzinę lub dłużej, aż buraki będą gotowe.
Gdy buraki się upieką, odstaw je na chwile do przestygnięcia. Następnie obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do marynującej się cebuli, wmieszaj też koperek.
Jabłka pokrój w kostkę podobnej wielkości co buraki (pamiętaj o usunięciu wcześniej gniazd nasiennych). Na patelni rozgrzej 0,5 łyżki oleju. Wrzuć jabłka, przypraw solą i pieprzem, smaż około minutę na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę miodu. Smaż kolejną minutę, obracając kilka razy jabłka.
W misce połącz karmelizowane jabłka z burakami, cebulą i sosem. Dodaj tofu lub ser, delikatnie wymieszaj. Jeśli zdecydował_ś się na wersję bogatszą ułóż na wierzchu kawałki ryby. Jedz ciepławe, np. z chrupiącą grzanką. Smacznego!
Przepis przygotowany przez Laurę Osękę.