Powstaje w Dolinie Cybiny
we współpracy pszczół i ludzi

Pierzga pszczela – jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Opublikowany:
21.03.2025
Autor:a_kulma
Komentarze: 0

Pierzga jest często pomijanym produktem pszczelim – a szkoda. Poprzez liczne właściwości zdrowotne, zasługuje bowiem na szczególne miejsce w Twojej spiżarni. Bardzo łatwo włączyć ją w codzienną dietę. Ponadto wystarczy jej niewielka ilość. Dowiedz się zatem czym jest pierzga pszczela, jak ją stosować i czy warto.

Pierzga pszczela – co to jest?

Pierzga jest mieszaniną pyłku pszczelego, miodu i enzymów ślinowych pszczół. Pszczoły ubijają taką mieszankę do plastra i zabezpieczają miodem oraz woskiem. Całość podlega fermentacji mlekowej przez co staje się odporna na zepsucie. Pierzga pszczela jest niezbędna pszczołom, gdyż stanowi pokarm dla ich młodych oraz jest głównym pożywieniem na okres wczesno-wiosenny i jesienno-zimowy. W zależności od gatunku, pojedyncza kolonia pszczół może wyprodukować ok. 6kg pierzgi rocznie, co w porównaniu z produkcją miodu (ok. 10-20kg) jest ilością znacznie mniejszą.


Pozyskanie pierzgi jest dodatkowo dużo trudniejsze niż miodu. Pierzga nie jest umieszczona w całym plastrze, a jedynie w jego częściach, stąd wymagany jest duży nakład pracy i precyzji. W literaturze anglojęzycznej pierzga nazywana jest ambrozją lub chlebem pszczelim – jak widzisz sama nazwa podkreśla już jej bogate właściwości.

Pierzga – jakie są jej właściwości?

Pierzga pszczela jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Co prawda to pyłek pszczeli jest lepiej przebadanym produktem, ale już teraz wiemy, że właściwości pierzgi znacznie przewyższają lecznicze właściwości pyłku pszczelego.


Chlebek pszczeli bogaty jest w węglowodany, białka (jest głównym źródłem białka dla pszczół), tłuszcze w tym niezbędne Tobie nienasycone kwasy tłuszczowe, jak kwasy omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Pierzga zawiera także w składniki mineralne jak potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź czy aminokwasy egzogenne, np. leucynę i fenyloalaninę, czyli składniki, które nie mogą być wytworzone przez Twój organizm i muszą być przez Ciebie dostarczone z pożywienia.


Podobnie jak pyłek pszczeli, pierzga pszczela bogata jest w związki fenolowe, które dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe. Do najczęściej wykrywanych związków należą kemferol czy kwercetyna, które wykazują wysoki potencjał zmniejszania ryzyka występowania chorób nowotworowych.


Pierzga wykazuje ponadto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i immunostymulujące, a w porównaniu z pyłkiem pszczelim jest łatwiej trawiona przez organizm.

Pierzga – jak powinniśmy stosować?

Pierzgę pszczelą można spożywać podobnie jak pyłek pszczeli. Profilaktyczna dawka dla osoby dorosłej to około 10-20g dziennie. W przypadku dzieci pierzgę możemy proponować dopiero od 3 roku życia, w ilości zależnej od wieku, czyli od kilku granulek do ok. 10g dziennie.


Warto stosować pierzgę przez kilka tygodni i taką kurację powtarzać 2-4 razy w roku.

Pierzga – jak warto spożywać?

Pierzgę pszczelą możemy spożywać w wielu postaciach. Jako że jest dość twarda, warto rozpuścić pierzgę w letniej wodzie przed spożyciem, najlepiej z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, np. wieczorem. W formie napoju możesz pić rozpuszczoną pierzgę także w herbacie, herbatach ziołowych czy koktajlu.


„Chlebek pszczeli” możesz zmielić w młynku do kawy i spożywać w formie pyłu czy proszku. Tak przygotowany sprawdzi się jako dodatek do jogurtu, twarożku, posypki na sałatkę czy kanapkę.


Często spożywaną i lubianą formą jest także pierzga w miodzie, czyli pierzga w formie granulek dodawana bezpośrednio do słoika z miodem. Same granulki możesz też żuć jak cukierki.

Pierzga – podsumowanie właściwości

Pierzga wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, dlatego korzystnie byłoby włączyć ją do codziennej diety. W formie zmielonej możesz dodawać ją do większości produktów np. na zimno do kefiru, jogurtu czy kanapek. Oczywiście jak z każdym produktem pszczelim, na pierzgę pszczelą powinny uważać osoby uczulone na pyłki czy jad pszczół.

Pierzga pszczela do kupienia w naszym sklepie - KLIK

mgr Monika Zaremba-Dragan

dietetyk dziecięcy

DIET4KIDS


Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu (wydział: Lekarski II, kierunek: dietetyka). Dietetyk z wykształcenia i pasji. Zajmuje się trwałymi zmianami nawyków żywieniowych u dzieci i młodzieży. Najbardziej interesuje ją tematyka wybiórczości pokarmowej, nadmiernej masy ciała i alergii. Na stałe związana z żywieniem zbiorowym dzieci (żłobki, przedszkola, szkoły). Przeprowadza warsztaty i szkolenia dla dzieci i rodziców.

BIBLIOGRAFIA

  1. Ślósarz J.: Podręcznik dla pszczelarzy
  2. Kruczek A., Stacewicz A., Puc M.: Pyłek kwiatowy w produktach pszczelich. Alergoprofil 2015, Vol. 11, Nr 2, 41-44
  3. Mohammad SM, Mahmud-Ab-Rashid NK, Zawawi N. Stingless Bee-Collected Pollen (Bee Bread): Chemical and Microbiology Properties and Health Benefits. Molecules. 2021 Feb 11;26(4):957
  4. Caner A, Onal MG, Silici S. The effect of bee bread (Perga) with chemotherapy on MDA-MB-231 cells. Mol Biol Rep. 2021 Mar;48(3):2299-2306
  5. Majewska E., Kowalska J., Drużynska B i inni: Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016(3): 360 – 364

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Produkty polecane przez ludzi